Zilver tussen de sjeiks

Carl MureauJournalist, Paardensport, Sport

AD/Algemeen Dagblad – 28 augustus 2014 – Foto Carl Mureau

In een sport (endurance) die wordt geregeerd door schatrijke Arabieren, won een paardenmeisje uit Soest gisteren een zilveren WK-medaille. Marijke Visser (21) ging 160 kilometer lang lachend door het Normandische land. Met dank aan haar merrie Laize de Jalima, ook uit een Arabische stal. 

Moeder Visser springt een gat in de lucht wanneer haar dochter in Sartilly na een lange dag over de finish komt. ,,Niet te geloven,” zegt ze trots. ,,Tweede van de wereld. En ze rijdt alsof ze gewoon een rondje door het bos maakt.”

De zilveren medaille die Marijke Visser wint bij de Wereldruiterspelen is een superprestatie. Ze finisht weliswaar dik tien minuten achter de wereldkampioen, sjeik Hamdan bin Mohamed al Maktoum. Maar als je alleen al diens enorme leger personeel in Normandië aanschouwt, dan is het alsof pakweg Almere City zojuist Real Madrid bijna heeft bedwongen.

In de endurance maken Arabieren met hun oliedollars de dienst uit. Hun maneges zijn een soort fabrieken met honderden paarden op stal. Sjeiks kopen de beste paarden (Arabieren) in Europa op om ze in eigen land woestijnraces te laten rennen. Geregeld worden daar paarden over de kling gejaagd, ze raken gewond of sterven zelfs bij zo’n race. Links en rechts krijgen ze doping toegediend. In het Midden-Oosten nemen ze het niet zo nauw met de regels en als officials lastig doen, worden ze bedreigd.

Door deze verhalen staat de endurance in een kwade reuk. Het regende recent petities en brandbrieven over de `weerzinwekkende praktijken’. Dat maakte zelfs de positie van de Jordaanse prinses Haya onhoudbaar als voorzitter van de internationale paardensportfederatie (FEI). Haar echtgenoot, sjeik Mohamed bin Rashid al Maktoum, zat vanwege dopingpraktijken een schorsing van twee jaar uit. Pikant detail: de winnaar van gisteren is zijn zoon.

Als antwoord op alle protesten scherpte de FEI per 1 augustus de regels aan. Maar de crisis leidde deze zomer ook in Nederland nog tot een relletje. Oranje beschikte wel over capabele ruiters voor de Wereldruiterspelen, maar had niet genoeg goede paarden. Die werden op het nippertje gevonden bij de Al Wathba-stallen in het Engelse Newmarket, eigendom van  sjeik Abdullah bin Faisal al Qasimi uit een klein Arabisch emiraatje.

,,Die paarden rijden in korte tijd te veel wedstrijden, ze worden gebruikt als bromfietsen,” zo luidde de kritiek van Marc van den Dungen, die boos opstapte als endurance-baas bij de paardensportbond (KNHS). ,,Maar niet alle Arabieren mishandelen hun paarden,” zegt bondsvoorzitter Theo Ploegmakers. ,,Deze sjeik is een jonge vent, die goed is voor zijn paarden.”

Met Laize de Jalima kreeg Marijke Visser een toppaard. Met ploeggenote Joyce van den Berg, die Run de Colombier mocht berijden, ging ze een week kamperen in Engeland om hun WK-paarden beter te leren kennen. Ze sliepen in een klein tentje naast de stal. Het primitieve weekje wierp zijn vruchten af. Visser, vorig jaar tweede bij de WK voor Young Riders, pakte gisteren zilver bij de senioren.

De 160 kilometer lange rit ging onder meer over de stranden bij Le Mont Saint-Michel. Daar passeerde ze lachend het talrijke publiek. ,,Ik vond het ook echt heel leuk,” zei ze. ,,Ik bedank de sjeik en trainer Anzac. Hij verdient meer credits dan ik. Laize is een supermerrie en hij zorgt met zoveel liefde voor haar.”

Lees ook: ‘Medaille is belangrijker dan welzijn paarden’

Copyright 2014 De Persgroep Nederland BV
All Rights Reserved