Schutter dominomus kreeg 1800 dreigmails

Carl MureauAlgemeen Nieuws, Journalist

AD/Algemeen Dagblad – 4 maart 2006 – Foto Carl Mureau

LELYSTAD | De schutter van de dominomus ontving na het veelbesproken incident 1800 mails met bedreigingen, scheldkanonnades en verwensingen.

,,Ze zouden mijn vrouw komen verkrachten. Een ander beloofde me zo neer te schieten dat ik voor de rest van mijn leven verlamd was. En ze zouden met een stanleymes mijn ogen uitsnijden, zodat ik nooit meer zou kunnen richten,” zegt Arie den Hertog.

Alle mail is onderzocht door de politie in Lelystad, waar Den Hertogs bedrijf Duke Faunabeheer is gevestigd. De 31-jarige ondernemer heeft direct na het doden van de dominomus in november vorig jaar enkele dagen politiebewaking gehad. Er is nooit iemand aangehouden.

,,Het is nu voorbij,” blikt de schutter terug. Hij heeft gewoon doorgewerkt. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in het vangen van kippen, ganzen en duiven in stedelijk gebied. Dat gebeurt met kooien en netten. Als een andere oplossing niet voorhanden is, worden overlast veroorzakende vogels afgeschoten.

Het doden van de dominomus was binnen twintig seconden gepiept. Eén perfect schot maakte een eind aan het leven van de mus, die de wereldrecordpoging van Domino Day dreigde te verstoren. ,,Hij kroop tegen de wand. Met één schot had ik hem te pakken. Perfect. Dat is zoals ik mijn werk doe. Met goed materiaal, deskundigheid en ervaring bieden wij altijd een oplossing.”

Het leverde hem 200 euro boete op, omdat hij volgens justitie niet over de juiste ontheffing beschikte.

Vogelvangers doen het met respect

07.00 uur – Het is vogelgrieptijd en dat betekent extra werk aan de winkel. Gemeenten zien liever vandaag nog dan gisteren ganzen en loslopende kippen uit parkjes verdwijnen. Zo geven ze het goede voorbeeld aan hobbyboeren met ophokplicht en lossen ze geruisloos problemen op die al langer bestaan. Al is een woonwijk gek van gakkende ganzen, zodra dieren worden weggevangen, komt altijd wel iemand voor die zielige vogels op. ,,Maar nu kunnen ze zonder veel discussie van die dieren af,” zegt Arie den Hertog, als we vanuit Lelystad koers zetten richting Westland.

08.30 uur – Op de A1 passeren we Muiden. ,,Hier hebben we twee jaar terug 128 witte ganzen gevangen,” zegt Arie. Het kwam de verkeersveiligheid ten goede, legt hij uit. Maar dierenbeschermers vinden zo’n actie steevast zielig. ,,Zij plaatsen een dier gelijk aan een mens. Zij vinden het niet erg als een automobilist verongelukt, als hij schrikt van overstekende ganzen. Dat gaat mij te ver. Ik behandel dieren met respect. Maar als het moet, heb ik er geen moeite mee om ze te doden. Als een kat en een kind tegelijk uit een boom vallen, zal ik het kind vangen en niet de kat. Zo moet je het zien.”

10.45 uur –  De mannen van Duke Faunabeheer maken ook mensen blij. ,,Zijn jullie de kippenvangers?” vraagt de beheerster van verzorgingshuis De Hunselaer in Honselersdijk. Haar duim gaat de lucht in. Vijf kippen en twee hanen verstoren hier de pret. Ze poepen de stoepen onder. ,,En met je rollator rijd je alles zo naar binnen,” zegt een bewoonster. Den Hertog en zijn maat Marcel Dootjes hebben zes kippen binnen mum van tijd te pakken. Met een mobiele kooi en wat geurig lokvoer lijkt dit een fluitje van een cent. ,,Hebt u ook die zwarte kip te pakken?” Maar nummer zeven houdt zich onvindbaar.

13.00 uur – Een paar straten verderop vangt het duo twaalf ganzen weg. Een oud baasje uit de buurt is opgelucht. ,,Het waren er veel te veel. Dat gakken gaat dag en nacht door.” Intussen is bij het verzorgingshuis de zwarte kip gesignaleerd. De kip is haar vrijheid spoedig kwijt.

duke2

15.00 uur – In Monster vangt Duke nog twee hanen, die bij een wat verpauperd schoolgebouw rondscharrelen. Dan zit het werk erop voor vandaag. Per jaar vangt het bedrijf 1500 ganzen, 1500 kippen en 8000 duiven. De helft krijgt via handelaren een nieuw thuis. De rest wordt afgemaakt. ,,Kippen gaan dan naar de destructie, of ze komen in kattenvoer terecht. Ganzen en duiven gaan naar de poelier, die worden uiteindelijk gegeten.”

16.00 uur – In de auto verhalen Den Hertog en Dootjes enthousiast over hun vak. Over vogels die ze wegvangen in voetbalstadions, bij Schiphol, De Nederlandsche Bank (‘zo’n vogel ontregelt het alarm’) en levensmiddelenfabrieken. ,,Voor de voedselveiligheid gaat meteen de productie plat,” zegt Dootjes. ,,Als zo’n mus in een trechter valt en in een chipszakje belandt, heb je meteen een groot schandaal.” Ze helpen hun klanten uit de nood, jagen de vogels weg, vangen ze of schieten ze. Dat was ook nodig in de Ridderzaal, kort voor de plechtige uitvaart van prinses Juliana. Kicken? ,,Van een mooi schot kan ik genieten, maar het doet mij helemaal niks op welke plek dat gebeurt,” zegt Den Hertog.

17.00 uur – Terug in Lelystad rijdt Den Hertog de kar met gevangen ganzen en kippen naar binnen. De gemeente Honselersdijk moet nog een nieuw opvangadres regelen. Komt dat er niet, dan zit het leven voor dit pluimvee er op. De drie hanen gaan nu al in de installatie met koolzuurgas, want mannetjes vinden zelden nieuw onderdak. Binnen een minuut zijn ze dood.

17.45 uur – ,,Deze beestjes hebben een mooi leven gehad, veel mooier dan in een legbatterij. Nu sterven ze een zachte dood,” zegt Arie. Zijn werk roept vaak nare reacties op. ,,Dat komt doordat mensen in Nederland steeds verder van de natuur staan.”

 

Copyright 2006 AD NieuwsMedia BV