Ruud Lubbers: Ik heb nergens spijt van

Carl MureauAlgemeen Nieuws, Journalist

Algemeen Dagblad – 7 september 2004

NIJMEGEN | Ruud Lubbers zegt geen enkele spijt te hebben van zijn daden die hebben geleid tot de affaire met een Amerikaanse medewerkster van zijn organisatie, de UNHCR. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen is ook niet van plan zijn houding tegenover vrouwen aan te passen.

‘Ik ga mijn leven niet veranderen’, zegt Lubbers in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad. Het is voor het eerst dat hij uitgebreid ingaat op de kwestie met zijn medewerkster. Die diende een klacht tegen Lubbers in vanwege ongewenste intimiteiten.

Na intern onderzoek werd die klacht afgewezen, omdat er onvoldoende bewijs was. VN-secretaris-generaal Kofi Annan tikte hem wel op de vingers, omdat Lubbers de vrouw had verzocht haar klacht in te trekken. Als ze dat zou doen, hoefde ze niet bang te zijn voor eventuele nare consequenties.

Voor Lubbers is de kwestie hiermee echter afgedaan. Hij heeft geen spijt, noch van zijn ‘vriendschappelijke hand’ op de rug (‘en niet op de billen’) van zijn medewerkster (‘ Ik zal dat absoluut weer doen’), noch van de brief die hij haar later heeft geschreven. Hij zag zich tot die laatste stap gedwongen, zegt Lubbers, omdat naar buiten kwam dat nog meer vrouwen een klacht tegen hem zouden indienen.

De oud-premier was gisteren in Nederland, om zijn eredoctoraat van de Radboud Universiteit Nijmegen in ontvangst te nemen. Tijdens zijn speech brak hij een lans voor een humaner asielbeleid in Nederland.

Lubbers vindt dat Nederland jaarlijks 3200 vluchtelingen zou moeten opnemen. Dat is een vluchteling op elke 5000 inwoners. In heel Europa zou zo jaarlijks plaats zijn voor 70.000 vluchtelingen, net zo veel als Amerika nu opvangt. Hij hoopt dat zijn boodschap beklijft en denkt niet dat de veronderstelde seksaffaire hem speelt. hierbij parten.

Lees ook: ‘Ik was alleen maar hoffelijk’

© 2004 PCM Uitgevers B.V.  All rights reserved.