Wie ben ik?

carl img_0601

Journalist wilde ik al worden toen ik nog maar een klein ventje was. Als vijftiger kan ik terugkijken op een zeer gevarieerde loopbaan in dit prachtige vak. En het vuurtje is nog lang niet gedoofd. Ooit reisde ik als sportverslaggever de wereld rond en deed ik verslag van de Olympische Spelen in Sotsji. Maar mijn interesse en expertise reiken verder dan alleen de sportwereld. Zo schreef ik, onder veel meer, reportages na de moord op Theo van Gogh en reisde ik naar Thailand vanwege de tsunami, die 250.000 mensen het leven kostte. Ik ben een allround journalist, die sinds 2015 op eigen benen staat (bekijk hier mijn cv). Voor dagblad Trouw graas ik nu Zuid-Nederland af op zoek naar bijzondere verhalen. Ja hoor, tips zijn altijd welkom.

Wat doe ik?

Ik schrijf stukskes, zeg ik als echte Bredanaar. Die artikelen kunnen over elk denkbaar onderwerp gaan: van Brabantse mestperikelen tot schaatsen op Zweeds zeeijs. Wat ik schrijf is altijd helder, betrouwbaar en relevant. Niet alleen als verslaggever heb ik veel ervaring, maar ook als eindredacteur. Geef me een tekst en ik zorg ervoor dat hij foutloos naar de drukker gaat, voorzien van een spannende kop en de juiste illustratie(s). Ook onder tijdsdruk, uiteraard.

Sinds 2015 opereer ik zelfstandig, via mijn bedrijf Mureau voor Journalistieke Producties. Zit je om tekst verlegen, dan kan ik je helpen. Ik lever niet alleen kant-en-klare verhalen voor kranten, magazines of bedrijfsbladen, maar spring ook bij om bestaande tekst te perfectioneren. Denk aan een scriptie die taalkundig beter kan, een bedrijfsrapport dat vlotter leesbaar moet zijn of een persbericht dat nog niet naar je zin is. Als een soort tekstdokter breng ik graag beterschap en dat doe ik met respect voor het basismateriaal. Ik luister goed naar je wensen, zodat je een tekst krijgt waar je blij van wordt.

cm-teamADJe kunt me ook vragen voor interim-klussen, bijvoorbeeld als een redactie door ziekte even zonder chef zit. Zowel bij het AD als BN/DeStem heb ik (mede) leiding gegeven aan redactionele teams. Betrokken en betrouwbaar, gedreven en integer doe ik dat werk. Samen een mooie krant maken in een ontspannen sfeer, dat is waar ik als chef naar streef.

 

Biografie Bobcm-cdalimburg_5

Hij is misschien wel de beste stayer aller tijden: Bob de Jong, olympisch kampioen op de 10 kilometer. Superschaatser en antiheld. In 2016 nam hij afscheid van de schaatssport. Hij deed dat met een biografie die ik mocht schrijven en dat smaakte naar meer. Dus zoek je een schrijver voor jouw eigen biografie? Neem gerust contact met me op. Bob-Anders heet het boek, dat niet alleen een complete schets geeft van Bobs loopbaan als schaatser, maar ook onverwachte inzichten biedt in de mens Bob de Jong. Heb je hem nog niet in huis? Koop dat boek! 

Fotografie

cm-jazzEen pakkend beeld zegt meer dan duizend woorden. In de zomer van 2016 rondde ik een vakopleiding af aan de School voor Fotografie in Breda. Sindsdien maak ik geregeld foto’s bij de verhalen die ik zelf schrijf. Als lerend fotograaf pak ik graag alles aan: van journalistieke reportages tot huwelijksfotografie en van evenementen tot familieshoots. Dus ben je op zoek naar een fotograaf voor een bijzonder (groeps)portret, bel me gerust. Ik word blij van mensen voor mijn lens en mijn ‘modellen’ zijn altijd happy met het resultaat. De diavoorstelling op de homepage toont een greep uit mijn fotowerk.

Docent

cm-fotograaf_2Aan de journalistiek heb ik lang geleden mijn hart verpand. Als docent aan de Fontys Hogeschool Journalistiek kon ik de liefde voor het vak en mijn kennis overbrengen aan een nieuwe generatie. Projecten waaraan ik mocht bijdragen waren onder meer factchecken, nieuws op straat en sportjournalistiek. Als externe deskundige neem ik nog altijd examens af  bij de FHJ. Ook geef ik interviewtrainingen aan de Hogeschool Rotterdam (hbo communicatie), waaraan de studenten en ik veel plezier beleven. Ik ben beschikbaar voor het geven van workshops of gastlessen op het gebied van journalistiek.

Koh Phi Phi

Terug naar Koh Phi PhiEind 2005, een jaar na de tsunami, ben ik teruggegaan naar het Thaise eiland Koh Phi Phi om te kijken hoe het met de wederopbouw ging. Met verbluffende veerkracht was de plaatselijke bevolking na die enorme natuurramp weer opgekrabbeld. Hun aangrijpende verhalen heb ik opgeschreven in het boek Terug naar Koh Phi Phi, dat ook in het Engels werd vertaald. De opbrengst van het boek – er werden bijna 10.000 exemplaren verkocht – ging naar projecten in Thailand.