Het hart schuift langzaam op naar de sprint

Carl MureauAtletiek, Journalist, Sport

Dafne Schippers Algemeen Dagblad

AD/Algemeen Dagblad – 7 maart 2015 vrijdag

Wordt ze sprintster of blijft ze de meerkamp trouw? Iedereen wil dat Dafne Schippers (22) snel kiest, maar zelf neemt zij rustig de tijd. AD Sportwereld legde acht dilemma’s voor aan Nederlands beste atlete, dit weekeinde de topfavoriete op de 60 meter bij de Europese kampioenschappen indoor in Praag.

1 Galajurk of wedstrijdtenue?

Dafne Schippers: ,,Wedstrijdtenue. Zo’n sportgala vind ik ook best leuk, hoor. Maar ik sta het liefst op de atletiekbaan met mijn trainingspak aan.”

2 Wereldtop en bekend, of subtop en anoniem over straat?

,,Wereldtop, daar doe je het allemaal voor. Het is ook best leuk om bekend te worden, al moet je daar even aan wennen. Het is wel fijn dat mensen je gaan herkennen, op een positieve manier. Of ik er verder veel aan heb, weet ik eigenlijk nog niet. Als je bekend bent, heeft iedereen wel ineens een mening over je en vaak klopt die niet met wie je bent.

,,Toen ik afzegde voor die lunch bij de koning (ze bleef op trainingskamp in Zuid-Afrika, red.) regende het reacties via de sociale media. De meesten begrepen me wel, maar je hebt altijd mensen die het daar niet mee eens zijn. Ik maakte me er zelf niet druk om en de koning ook niet, want hij is supersportminded. Maar het is wel even wennen. Af en toe denk je: waar bemoeien ze zich mee? Maar ik sluit me er steeds meer voor af. Nee, ik word er niet asocialer van, blijf gewoon vriendelijk tegen iedereen. Ik denk niet dat ik daarin gauw verander.”

3 Start of finish?

,,De start is een frustratie voor me. Nou, dat is wat zwaar uitgedrukt, maar mijn start is gewoon niet geweldig. Daar werk ik bijna dagelijks aan, mijn finish komt vanzelf. Ik vind de 60 meter indoor een mooi meetpunt om mijn start te verbeteren. Hij wordt al steeds stabieler, zo hoop ik straks ook winst te boeken op de 100 en 200 meter. Die afstanden zijn mijn hoofddoel, al vind ik het ook leuk om die 60 meter indoor te doen, anders duurt de winter veel te lang.”

4 Sprintster Nelli Cooman of meerkampster Karin Ruckstuhl?

,,Karin Ruckstuhl. Een mooie atlete, heel goed algemeen getraind en het is ook bijzonder hoe zij tegen wedstrijden aankeek. Nelli Cooman heeft met 7,00 nog altijd het Nederlands record op de 60 meter staan. Die tijd is voor mij niet haalbaar. Slechts acht vrouwen op de wereld liepen ooit onder de zeven seconden en dat zijn allemaal startsters van wereldklasse. Met dat record van Nelli ben ik niet al te veel bezig. Dat ik nu al 7,09 heb gelopen, is heel bijzonder. Daarmee sta ik tweede op de wereldranglijst van 2015 en dat had ik op de 60 meter niet echt verwacht.”

5 Papendal of New York?

,,Papendal. Dat is waar ik elke dag met alle plezier train. Ik ben in het najaar een week naar New York geweest voor fotoshoots van Nike. Dat was supergaaf, samen met wereldtoppers, ook uit andere sporten. Het was ook wel pittig: we moesten om vijf uur opstaan en gingen door tot tien uur ’s avonds. Dan was ik kapot. Geen snoepreisje, gewoon werk eigenlijk, maar ik vond het niet vervelend.

,,Het najaar was sowieso druk. Ik heb niet echt vakantie gehad. Twee maanden na de EK in Zürich kreeg ik nog zes tot acht aanvragen per dag voor interviews, tv, lintjes knippen, winkels openen en zelfs huwelijksaanzoeken. Ik heb nu twee managementbureaus ingeschakeld, waarvan ook eentje voor de media. Dat werkt goed. Ik was zo blij dat zij me hielpen, want ik kon dat zelf onmogelijk aan. Honderden aanvragen, succes ermee!”

6 Jeroen Pauw of Humberto Tan?

,,Ik vind Humberto echt een heel leuke gast. Ontzettend sportminded. Vond het erg leuk om bij hem aan tafel te zitten. Pauw ken ik nog niet.”

7 Arjen Robben of Vivianne Miedema?

,,Moeilijk, maar ik kies voor Arjen Robben. Ik vind hem gewoon een enorm goede voetballer en een snel persoon. Miedema is ook goed, maar in het voetbal is het verschil tussen mannen en vrouwen toch nog te groot. Groter dan in de atletiek, denk ik.

,,Of je nu na 100 meter 11 of 10 seconden op de klok ziet staan, maakt niet zoveel uit, je ziet bij allebei een mooie race. Bij voetbal zit het verschil vooral in de snelheid van het spel. Ik hoop wel dat de waardering op een gelijk niveau zal komen, want het is in deze tijd eigenlijk onzin om verschil te maken tussen mannen- en vrouwensport.”

8 Olympisch goud op de zevenkamp of op de 200 meter sprint?

,,Haha. Als ik dat had geweten, dan had ik al een keuze gemaakt. Ik weet het echt nog niet. Mijn hart ligt zowel bij de meerkamp als de sprint. Eerst lag het misschien iets meer bij de meerkamp, nu ligt het iets meer in het midden.

,,Rond ‘Götzis’ (officieus WK voor meerkampers in mei, red.) kies ik wat ik deze zomer ga doen bij de WK in Peking: sprint of meerkamp. Dat doe ik in overleg met Bart (Bennema, haar coach, red.) en mijn familie. Je kunt er wel van uitgaan dat wat ik in Peking ga doen, ook mijn keuze voor Rio wordt. Liefst wel. Ik denk dat ik op beide onderdelen ver kan komen op de Spelen, maar ik doe niet aan kansberekening, ga vooral af op mijn gevoel.”

Copyright 2015 De Persgroep Nederland BV

All Rights Reserved