Duizend rode rozen voor Natalee

Carl MureauAlgemeen Nieuws, Journalist

Algemeen Dagblad, 2 juli 2005 – Foto´s Carl Mureau

Mountain Brook (VS) | Als Deana Cross vandaag haar bloemenwinkel opent, zal het stormlopen, verwacht ze. Cross heeft duizend rozen in de verkoop, voor een dollar per stuk. De hele opbrengst gaat naar de familie van Natalee Holloway. ,,En reken maar dat ik ze zo heb verkocht. Alle mensen leven enorm mee, zegt Cross.”

Mountain Brook is de woonplaats van Natalee Holloway, de 18-jarige scholiere die nu al ruim een maand vermist is op Aruba. De kans dat ze nog leeft is bijzonder klein. ,,Maar haar moeder Beth heeft nog steeds hoop, dus moeten wij haar daarin steunen”, zegt Deana Cross, terwijl ze van glanzend geel inpaklint een flinke rozet vouwt.

Mountain Brook hangt helemaal vol met deze yellow ribbons. Het dorp telt ruim 20.000 inwoners. De huizen zijn groot, de tuinen strak en de oprijlanen lang. Aan bijna elke brievenbus hangt zo’n gele versiering. Cross: ,,Vroeger werden ze opgehangen als teken van hoop, voor de jongens die als soldaten vochten in de oorlog, dat ze maar veilig zouden terugkeren.”

holloway2

Mountain Brook is een schitterend dorp, waarbij Wassenaar maar heel gewoontjes lijkt. Het is ook een veilig dorp, zeggen de bewoners. ,,Misdaad kennen we hier eigenlijk niet. Het is echt heel vreemd dat een meisje uit ons dorp dit nu overkomt, vertelt Ellen Cox voor de deur van de Mountain Brook Community Church. Deze kerk heeft zich de afgelopen maand ontwikkeld tot spin in het web van veel steunactiviteiten.

Elke dinsdagavond bidden de mensen hier samen voor Natalee. Jongeren hebben een gedenkmuur opgericht, waarop iedereen zijn boodschap kan achterlaten voor het vermiste meisje en haar familie. Negen witte panelen, elk zo groot als een deur, zijn van onder tot boven volgekalkt. `De Heer heeft al veel wonderen verricht. Nu moeten we slechts bidden voor dat ene grote wonder. We love you!’

In de hoek hangt een grote marmeren plaat met daarop Natalees mooie gezicht gegraveerd. Wordt dit straks haar grafsteen, of zou er toch nog een mirakel mogelijk zijn? Duidelijk is dat honderden mensen de moed niet laten zakken. `Ik zal blijven bidden voor deze mooie jonge vrouw’, schreef Peggy Baremore op de muur. `May God bless you.’

Bij het plaatselijke winkelcentrum staat een groot bord op de stoep: `Bid voor Natalee. Maar de mensen doen veel meer dan alleen de hulp van God inroepen. Natalees moeder Beth is met enkele familieleden al een maand op Aruba om te zoeken naar haar vermiste kind. Dat kost handenvol geld. En dus doen de Mountain Brookers van alles en nog wat om dollars bijeen te schrapen.

Armbandjes met de tekst `Hope for Natalee’ (5 dollar per stuk) zijn bij de Western supermarkt al enkele dagen uitverkocht. Restaurant Oteys hield zaterdag een benefietconcert. De bloemist verkoopt niet alleen rode rozen, maar zette ook al honderden gele rozetten af, voor zes of tien dollar per stuk. Ellen Cox is schilderes en wil dolgraag kunstwerken afstaan om ze via e-Bay te veilen voor dit goede doel. ,,En mijn dochter en enkele vriendinnen hebben vanochtend zelfgebakken koekjes verkocht. Ze hebben 600 dollar verdiend”, vertelt ze.

Zo lang iedereen bezig is, houdt Mountain Brook de spirit erin. Maar natuurlijk twijfelt menigeen aan een goede afloop. En waarom doet de politie van Aruba zo slecht haar best? Voor velen staat de schuld van Joran van der S. eigenlijk al vast. ,,Als ze daar een politieman van New York op zetten, bekent-ie binnen drie uur”, zegt Ellen Cox.

Vrienden van de familie zijn een campagne begonnen om druk te zetten op de Arubaanse politie. Iedereen wordt per e-mail, maar ook via affiches op lantaarnpalen, aangespoord om de Nederlandse ambassadeur in Washington aan te schrijven. ,,Amerika wil u aanmoedigen om alles te doen om Natalee te vinden. Maar of ook dat zal helpen?”

De moeder van Jamie Justice, een klasgenoot van Natalee die ook mee was naar Aruba, heeft er een hard hoofd in. ,,Het is een heel triest verhaal”, zegt ze in de bloemenwinkel van Deana Cross. ,,Laten we in elk geval hopen dat er snel duidelijkheid komt.” De bloemiste: ,,De ergste nachtmerrie van een moeder komt hier nu uit.”

Mountain Brook High School ligt er nagenoeg uitgestorven bij. Het is zomervakantie. De 125 scholieren die naar Aruba gingen, deden dat buiten school om. Een dag na de diploma-uitreiking vertrokken ze. Op 31 mei was de terugreis, maar Natalee verscheen nooit meer op het vliegveld. Directeur Dicky Barlow heeft weinig woorden nodig om zijn verdriet uit te drukken. Trots toont hij de meest recente schoolfoto, met Natalee stralend op de eerste rij. ,,Een geweldig kind en een prima leerling. Zijn ogen worden vochtig. ,,I just loved her.”