Doekle is zijn droombaan kwijt

Carl MureauAlgemeen Nieuws, Journalist, Schaatsen, Sport

AD/Algemeen Dagblad – 31 augustus 2013

KNSB-voorzitter dacht functie te kunnen behouden, tot Sven Kramer aanval opende

door Guido van Gorp en Carl Mureau

ROTTERDAM | Als een vakkundig topbestuurder en een gewiekste overlever kreeg Doekle Terpstra de rijen woensdagavond nog gesloten. De kritiek op zijn gebrek aan regie en gedraai in het ijsbaandossier verstomde. Voor even. Toen schaatsicoon Sven Kramer de aanval op hem opende, zag hij geen uitweg meer. Terpstra stapt op als KNSB-voorzitter, omdat hij zich persoonlijk geattaqueerd voelt. Hij is zijn droombaan kwijt.

Doekle Terpstra is gisteren alsnog afgetreden als voorzitter van de schaatsbond KNSB. De Fries stopt naar aanleiding van aanhoudende kritiek op zijn functioneren rond het nieuw nationale ijsbaancomplex en na harde woorden van topschaatser Sven Kramer, die hem `incompetent’ noemde.

Gisteren maakte Terpstra zijn aftreden in een open brief bekend. Hij zegt niet anders te kunnen nu de icoon Kramer twijfelt aan zijn `toegevoegde waarde als voorzitter’.

Terpstra is strijdend ten onder gegaan. Tot op het laatste moment, waarbij hij Sven Kramer met terugwerkende kracht de mond probeerde te snoeren en zonder toe te geven dat hij zelf misschien niet voldeed. En passant legt hij in zijn vertrekbrief een stevige claim richting de topschaatser en diens presteren op de Olympische Spelen komende winter in Sotsji. En dat kenmerkt Terpstra.

Terpstra’s week stond aanvankelijk in het teken van damage control. Met zijn vaardigheden als rasbestuurder wist hij medebestuurders, de ledenraad en gewesthoofden mee te krijgen in zijn verhaal rond zijn optreden in de procedure voor een nieuw, nationaal schaatscentrum. Een strijd tussen Thialf in Heerenveen, Transportium in Zoetermeer en Icedôme in Almere, dat de laatste uiteindelijk met hulp van de rechter (voorlopig) wist te winnen.

Uit een reconstructie van het AD bleek vorige week dat Terpstra, toen Almere als winnaar uit de bus leek te komen, ruzie maakte met zijn directeuren, ging draaien toen het advies uitlekte, door de rechter werd teruggefloten en vooral naar buiten toe zijn gezicht als topbestuurder probeerde te redden.

Onbaatzuchtig

In tussentijdse overleggen en officiële vergaderingen wist Terpstra met het zweet op het voorhoofd zijn gehoor te overtuigen. Aan zijn oprechtheid, zijn onbaatzuchtige inzet voor de goede zaak, waagde niemand hardop te twijfelen. Kramer, als vertegenwoordiger van de sporters, was afwezig, maar zijn honneurs werden waargenomen door oud-schaatser Jochem Uytdehaage. Die hield Kramer woensdagavond per sms op de hoogte van de vergadering, tot irritatie van Terpstra, die hem toebeet daarmee op te houden of anders op te krassen. Uytdehaage liet de vergadering ook korte tijd schorsen om met Kramer te kunnen overleggen. Na afloop verklaarde Terpstra `buitengewoon blij’ te zijn met het `massieve vertrouwen’ in hem.

Hoe massief dat vertrouwen was, bleek de volgende dag, de dag dat Kramer genadeloos toesloeg. Verwoestend, alsof hij zijn grootste concurrent op de olympische 10 kilometer met enkele forse slagen op een onoverbrugbare afstand zette. Kramers kritiek vanuit het trainingskamp in Wolfheze was genadeloos. Voor Terpstra als bestuurder en als persoon. Want Kramer greep de ijsbaanklucht en de rol van de voorzitter daarin aan om nog wat oud schaatszeer te etaleren.

’s Werelds beste schaatser noemde Terpstra en het hele KNSB-bestuur incompetent. Hij was hooglijk verbaasd dat Terpstra mocht aanblijven. `Wegwezen’, luidde Kramers krachtige advies achteraf. Want ook het weggeven door de KNSB van een World Cup-wedstrijd (die eerst in Thialf zou worden verreden, maar nu in Kazachstan) zinde hem niet. Zo’n verre reis past slecht in zijn voorbereiding op de Spelen. Dus veegde hij, daarbij gesteund door collega-schaatser Mark Tuitert én de hele atletenvereniging van de KNSB, de vloer aan met de voorzitter. ,,Ik vind dat je hier niet mee weg mag komen.”

Tegen zulke harde kritiek kon Terpstra niet meer op. In de open brief lichtte de preses gisteren zijn aftreden toe. ,,Sven Kramer is een van de grootste schaatsiconen die de Nederlandse geschiedenis heeft voortgebracht,” schreef de geboren Fries die in 2009 voorzitter werd van de KNSB. Het was de bijbaan van zijn dromen, tot gisteren. ,,Als het juist een icoon uit de schaatssport is die twijfelt aan de toegevoegde waarde die ik als voorzitter (vrijwilliger) voor de KNSB kan leveren, dan heb ik daar niet alleen kennis van te nemen, maar hoor ik het belang van de schaatser ook groter te maken dan de functie die ikzelf met zeer veel liefde voor het schaatsen vervul.”

Aan de deemoedige buiging die Terpstra hier maakt, ging nog wel een venijnige strijd vooraf. Terpstra was donderdag woedend over de diskwalificatie door Kramer. Hij wilde dat de schaatser zijn mond zou houden en eiste excuses van het boegbeeld van de TVM-schaatsploeg. Hij bestookte de teamleiding met dreigende sms’jes en boze telefoontjes, waarin hij dreigde Kramer aan de schandpaal te nagelen. ,,Hij is verantwoordelijk voor de chaos die hierdoor kan ontstaan.”

De voorzitter eiste zelfs dat TVM-topman Arjan Bos zijn pupil Kramer tot de orde zou roepen. En hij drong aan op een gezamenlijk persbericht, waarin beide partijen een verzoeningsgesprek zouden aankondigen.

Maar Kramer en het hele TVM-kamp hielden hun poot stijf. Al jaren zijn zij ontevreden over de manier waarop de KNSB met hun belangen als topsporters omgaat. En dat gevoel leeft niet alleen bij ’s werelds duurste schaatsteam; alle topschaatsers én hun commerciële teams klagen steen en been. ,,Sven heeft verwoord wat in brede kringen van de schaatssport leeft,” zei Jaap Stalenburg, woordvoerder van Kramers eigen TVM-ploeg. ,,Er is de afgelopen jaren een enorme frustratie opgebouwd bij sporters, sponsors en merkenteams.” Het verbond van alle merkenteams VPS en de andere topschaatsers schaarden zich achter Kramers kritiek.

Niet voor niets zitten de teams komende dinsdag, op dezelfde dag dat de ledenraad weer vergadert, rond de tafel met de KNSB-directeuren Arie Koops en Paul Sanders om een aantal beladen dossiers te bespreken.

In de clinch

Diezelfde directeuren lagen eerder in de clinch met Terpstra, omdat die het tweetal verweet eigenmachtig op te treden in het ijsbaandossier. Met Koops en Sanders wist Terpstra wel weer op één lijn te komen, maar de schaatsers, hun teams en het schaatspubliek zijn uitgekeken op hun voorzitter-met-schaatshart.

En hij op hen. ,,Voorlopig even geen vrijwilligersfunctie meer voor mij,” zei Terpstra gisteren. ,,Ik heb de benen onder mijn kont uitgelopen en nu krijg ik stank voor dank.” Vanuit Nederland zal hij nu toekijken of Kramer met de door hem gegeven ruimte olympische medailles in het Russische Sotsji pakt.

Lees ook: Hoe ´nepfries´ Doekle Terpstra door het ijs zakte

 

Copyright 2013 De Persgroep Nederland BV