Friese protestant Buma doet het ook in Limburg goed

Carl MureauAlgemeen Nieuws, Journalist

Trouw, 11 maart 2017

Het zelfvertrouwen is terug bij het CDA. Ook in Limburg, waar veel kiezers naar PVV en VVD waren vertrokken.

Nieuwstadt – Theo Lahaye uit Born heeft berouw. Bij de vorige Kamerverkiezingen, in 2012, was hij voor het eerst van zijn leven ontrouw aan het CDA. Hij stemde op Geert Wilders, uit protest. Hij zag dat zijn pensioen werd gekort, terwijl Nederland maar geld bleef uitgeven aan de opvang van asielzoekers. “En als je dan ziet hoe die zich hier gedragen…”

Bij de PVV was zijn stem in betere handen, meende de Limburger. Maar anno 2017 denkt Lahaye daar heel anders over. “Ik heb spijt als haren op mijn hoofd”, zegt hij. “Wilders is een alleenheerser, dat vind ik niks. Kijk eens wat zijn beveiliging kost, alleen maar omdat hij zo veel wartaal uitslaat. Hij kan zich toch ook op een menselijke manier opstellen? Dan zijn al die bodyguards niet meer nodig.”

In ut Gemeinsjapshoes van het Midden-Limburgse Nieuwstadt drinkt Lahaye een glaasje ‘wijn van Martijn’. De versnapering is aangeboden door Kamerlid Martijn van Helvert, nummer 16 op de CDA-kandidatenlijst. Diens politieke carrière begon in dit dorp, toen hij   19-jarige werd gekozen in gemeenteraad van Susteren. Hij woonde nog thuis bij ‘ons pap en mam’ en was doelman bij de plaatselijke FC RIA: Rooms in Alles.

“Het is goed om hier terug te komen”, zegt Van Helvert (39 nu). Buiten plakt de confetti nog vast aan het trottoir. Binnen is de stemming opgewekt, de zaal is met een kleine honderd man goed gevuld. Het CDA gaat weer lekker in de peilingen en nakend succes trekt mensen aan. Ze praten over het familiegevoel, dat terug is. Ze willen weer de grootste worden en hardop hebben ze het al over ‘premier Buma’. Uit de zaal komt zelfs de vraag: “Welke ministerspost wil jij dan, Martijn?”

Het zelfvertrouwen is terug, ook in Limburg, waar het in 2012 misging omdat kiezers massaal wegliepen naar de PVV en VVD. Met de Friese protestant Sybrand Buma aan het roer kreeg het CDA in Limburg slechts 9,67 procent van de stemmen. Een historisch dieptepunt. Maar vijf jaar later lijkt het tij te keren, met dank aan diezelfde Buma.

“Ze zeggen weleens: hij is zo saai en degelijk. Nou, laat hem saai en degelijk zijn”, zegt de lokale wethouder Geert Frische. “Wij zijn wel stabiel, een partij voor alle Nederlanders.” Wie je hier ook spreekt, iedereen roemt Buma omdat hij eerlijk, rustig en standvastig is. “Er is veel geneuzel en geruzie geweest. Mensen willen rust, reinheid en regelmaat”, stelt Hubert Mackus, Limburgs gedeputeerde. “Hoe vinniger het debat, hoe rustiger Buma blijft. Dat spreekt mensen aan, hoor ik overal. Ze zijn het gescheld en gedoe van Wilders moe.”

Buma doet geen loze beloften, zeggen ze hier, en hij vertelt al vier jaar lang een solide verhaal. In die periode is het CDA onmiskenbaar naar rechts opgeschoven, wat zich onder meer vertaalt in een strenger immigratiebeleid. “Ach, wat is rechts? Moeten wij dan tien miljoen Syriërs hierheen halen? Ik vind ook dat vluchtelingen moeten worden opgevangen, maar je kunt ze niet allemaal helpen”, stelt Ruud Horsmans, plaatselijk bestuurslid. “Wilders heeft zich indertijd op dit thema geprofileerd en het CDA stelde zich misschien wat te voorzichtig op. Ik vind dat je duidelijk moet zijn en Buma is dat nu. Nu wel, ja.”

Het is nog vijf dagen te gaan tot de verkiezingen. Van Helvert spoort iedereen aan om nog even mee te helpen in de campagne. Als iedereen zijn naasten oproept om te stemmen, liefst op hemzelf maar in elk geval op het CDA, dan moet het lukken. “Dan kunnen we het verschil maken.” Theo Lahaye is om. Zijn stem gaat weer naar het CDA, net als vroeger. Van Wilders wil hij niks meer weten, in Buma heeft hij nu wel vertrouwen. “Ook omdat hij wat strenger is voor vluchtelingen. We waren te ruimhartig, Buma is wat realistischer geworden. Hij krijgt mijn stem.”