Broederliefde op de Weissensee

Carl MureauJournalist, Marathonschaatsen, Sport

Broederliefde op de Weissensee

AD/Algemeen Dagblad – 2 februari 2015 maandag

De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee eindigde in een emotioneel familiefeestje. Erwin Mesu won de schaatstocht over 200 kilometer, met dank aan zijn broer Niels. De één kwam terug van een enge blessure, de ander herstelde van huidkanker. Niet zo gek dus dat er zaterdag tranen vloeiden in Oostenrijk.

Zelden zo’n innige omhelzing gezien als zaterdag op de Weissensee. Erwin Mesu (25) was als een kind zo blij met met zijn overwinning in de mooiste schaatswedstrijd van het jaar. Broer Niels (22), die meezat in de kopgroep, huilde tranen van geluk. Vader Peter en moeder Els drukten hun zoons stevig aan de borst, alsof ze net waren gered na een hachelijk avontuur. ,,Twee zoons mee in de finale, ik kreeg er hartkloppingen van,” zei pa. ,,Dit is zo mooi!”

Het was niet zomaar een familiefeestje, daar in Oostenrijk. De Mesu’s dachten meteen terug aan 2013, een jaar vol rampspoed. De pech begon op de ijsbaan van Dronten, waar Erwin na een valpartij bloedend bleef liggen. Zijn bovenbeen was door een schaats tot op het bot doorkliefd. Chirurgen waren tot diep in de nacht bezig om de gehavende spiermassa met 23 krammen te repareren.

De schaatser lag na die operatie vier weken op de bank, thuis in Middelburg. ,,Maar zodra het kon stond hij alweer op de skeelers,” zegt vader Mesu. ,,Die jongen heeft zo’n sterk karakter.”

Terwijl Erwin aan het revalideren was, werd bij Niels een melanoom op zijn hoofd ontdekt. Ook hij moest onder het mes, om de agressieve huidkanker te laten verwijderen. Daarna volgden twintig bestralingen. Aan topsport hoefde hij even niet te denken. Maar ook Niels worstelde als een echte Zeeuw, en kwam dus weer boven. ,,Ze zeggen: ‘what doesn’t kill you, makes you stronger’. Zo is het ook echt,” aldus de jongste Mesu.

Erwin en Niels stammen uit een schaatsgekke familie. In 1997 reed vader Mesu als toerrijder de Elfstedentocht. Het gehele gezin, inclusief oudste broer Rob, reisde mee naar Friesland om hem aan te moedigen en van voedsel te voorzien. ,,Daar zijn ze met het virus besmet,” zegt vader.

Elke kerstvakantie trok de familie naar de Weissensee, waar de broers als jonge ventjes leerden schaatsen van voormalig marathontopper Richard van Kempen. De Mesu’tjes hingen aan zijn lippen, zeker als hij over de Elfstedentocht vertelde. ,,Het waren net sponzen, zo gulzig namen ze alles in zich op,” herinnert Van Kempen zich. Hij werd hun held. Ooit wilden de natuurtalentjes net goed worden als hij, zeiden ze. Vijftien jaar later zijn ze duidelijk op de goede weg, de eerste zege is op zak. Als er weer een Elfstedentocht komt, kunnen de Zeeuwse broers meedoen om de hoofdprijs op de Bonkevaart.

Om serieus werk te kunnen maken van hun schaatscarrières verlieten Niels en Erwin drie jaar terug het ouderlijk huis, waar moeder een kaasboerderij runt en vader zijn geld verdient als timmerman. Zeeland heeft veel water, maar geen ijsbaan. Daarom huren de broers nu een huis in Tjalleberd, lekker dicht bij Thialf, samen met de Brabantse sprintster Floor van den Brandt. Erwin: ,,Ik ben de kok, Floor en Niels maken schoon.”

Niels schudde het rampjaar 2013 van zich af in de A-Ware/Fonterra-ploeg van succescoach Jillert Anema. Erwin zette bij het bescheidener Selecteq, dat hij na dit seizoen verlaat, zijn zinnen op de natuurijswedstrijden in Oostenrijk. ,,Hij heeft hier zo ontzettend hard voor gewerkt,” zegt vader Mesu. ,,Mooi dat zich dat nu uitbetaalt.”

De band tussen beide broers is hecht, maar ze schaatsen wel voor verschillende ploegen. Dat leverde in de finale van deze Alternatieve Elfstedentocht een pikante situatie op. Toen Erwin zijn – naar later bleek – beslissende demarrage plaatste, hield Niels even de benen stil. Zijn verstand zei dat hij de vluchter moest terughalen, ten dienste van zijn kopman Bob de Vries. Maar zijn hart overstemde het hoofd: laat Erwin lekker gaan! De broederliefde bleek sterker dan stalorders.

Zo kon de oudste van de Mesu-broers deze 25ste Alternatieve Elfstedentocht op zijn naam schrijven. ,,Ik snap Niels wel, maar hij maakte wel een foutje,” oordeelde Bob de Vries, die voor Bart Mol tweede werd. ,,Had ik Erwin moeten terughalen? Hij is wel mijn broer,” blikte Niels terug, met een brok in de keel. ,,Dat we hier, na alles wat we hebben meegemaakt, samen de hoofdrol spelen is echt heel erg mooi.”

Rond de huldiging kreeg ook Richard van Kempen, op dit moment de competitieleider van schaatsbond KNSB, het te kwaad. ,,Deze jongens zijn grote talenten, echte marathonschaatsers,” zegt hij. ,,Ik weet wat Niels heeft doorstaan en heb van dichtbij gezien hoe vreselijk Erwin erbij lag in Dronten. Daarom hield ik het nu even niet droog.”

Copyright 2015 De Persgroep Nederland BV

All Rights Reserved